eerstevorigevolgendelaatste

SchoolArt


:: SchoolArt


:: ISBO

:: Video's

 

 

De DVD en het werkboek zijn te bestellen!
Bestellen kan via de ISBO (033-4546766) en projectadviseur Adam Baskaya (06-46322007). Een reportage en interview met Saïda Franken gemaakt door de NIO (Nederlandse Islamitische Omroep), is te zien op youtube.

presentatie DVD en werkboek
Presentatie DVD en werkboek op 3 december 2008

SchoolArt
SchoolArt is een project van de ISBO voor cultuur-educatie op scholen. Dit project wordt uitgevoerd door beeldend kunstenares Salomea Saïda Franken in samenwerking met Roy Hayatmahomed (filmer en montagetechniek). De islamitische basisschool As-Soeffah is partner in het project en belangrijk voor het uitproberen en verder ontwikkelen van het concept.

Salomea Saïda Franken heeft de afgelopen 8 jaar op dit terrein gepionierd en stap voor stap de vreugde van cultuur-educatie op Islamitische scholen weten over te brengen.

Tijdens het project SchoolArt worden leraren en leerlingen door middel van de DVD en het werkboek geleidelijk aan de basisprincipes van de verschillende vormen van expressie aangeleerd. Het gaat hierbij om technieken die goed passen in het islamitische kader. Leerlingen werken samen aan decor, kostuums en schilderijen die weer tijdens een optreden gebruikt worden. De lessen en resultaten zijn geïnspireerd door kunst. Daarom ook de naam School-Art.

Deze DVD is niet alleen zeer geschikt voor islamitische maar zeker ook voor andere scholen omdat tekenen en schildertechnieken universeel zijn.
Zo begint de DVD met de basisprincipes van het tekenen. Met een speciale techniek, die tekengym heet, leren de leerlingen dat alles wat je ziet opgebouwd is uit mathematische vormen en leren zij deze vormen goed te beheersen en te herkennen.

Op de DVD worden verder behandeld:
1. Tekenoefeningen voor het (na)tekenen van abstracte en figuratieve kunst;
2. Het maken en ontwerpen van een mal of sjabloon;
3. Tamponneren en het gebruik van de mal;
4. Het schrijven op doek en het gebruik van een mal;
5. Het natekenen, uitsnijden en tamponneren van kalligrafie;
6. Perspectief tekenen (bijvoorbeeld het natekenen van de Kaába);
7. Het maken van een decor of kostuum;

In het tweede gedeelte van de DVD ziet men de vele schoolpresentaties en voorstellingen van de afgelopen 8 jaar (voornamelijk door leerlingen van de As-Soeffahschool) die met behulp van de behandelde technieken prachtige decors en kostuums maakten. Deze optredens vonden behalve op school ook in bejaardenhuizen, ziekenhuizen, theaters en het Amsterdamse stadhuis plaats.

Ongeacht de grondslag, kunnen alle scholen de DVD en het werkboek uitstekend gebruiken om de talenten van kinderen te ontwikkelen.

Voor meer informatie over de DVD en het werkboek kunt u contact opnemen met mevrouw Salomea Saïda Franken (06-25312736). Bestellen kan via de ISBO (033-4546766) en projectadviseur Adam Baskaya (06-46322007).

Het project SchoolArt is mede mogelijk gemaakt door finaciële steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Mondriaan Stichting.